dimarts, 15 de gener del 2013

La pissarra digital interactiva



És un sistema tecnològic de diferents dimensions integrat per un ordinador (generalment connectat a Internet), un videoprojector que serveix per projectar sobre una pissarra blanca continguts digitals per visualitzar en grup, i un dispositiu controlador, com ara un punter (fix o mòbil), que funciona com a ratolí i llapis sobre ella. Es pot interactuar directament sobre la superfície de projecció. Es converteix en una gran eina en l'àmbit de l'ensenyança.


 

Elements:
La PDI és composta per:
- El videoprojector s'ha de col·locar a una distància correcte per tal de que abasti tota la pissarra i que es vegi la imatge lluminosa de gran dimensió, és a dir, que és l'instrument que proporciona la imatge a la pantalla.
- L'ordinador (portàtil o amb torre) ha de tenir incorporat el software, perquè sinó el sistema operatiu no funcionarà correctament. La seva funció és reproduir tota la informació emmagatzemada al disc dur.
- El mitjà de connexió és allò que connecta o comunica la pissarra amb l'ordinador, pot ser un cable, un USB, etc.
- La pantalla digital interactiva és l'instrument on es projecta la imatge i s'utilitza el dit per dominar-la.
- El programari és proporcionat pel distribuïdor i permet de gestionar la pantalla, capturar imatges, etc.
- El dispositiu de control de punter ens permet projectar un format adequat per la visualització col·lectiva en una superfície interactiva de continguts digitals.

Importància de la pissarra digital
El més important no és el instrument… si no el què es fa amb ell. Però un bon instrument sempre ajuda. Disposar d’una PD a l’aula no garanteix un ensenyament innovador de major qualitat. Tenir un ordinador cada alumne a l’aula, tampoc. Com tampoc ho va garantir tenir una pissarra de guix o usar, o no usar llibres de text. Això depèn del i la professora, de les activitats de ensenyament i aprenentatge que desenvolupi. Però està clar que una PD proporciona més recursos i més oportunitats per a aprendre. Es poden fer moltes més coses si es té que si no es té. I podem fer participar molt més els i les alumnes .

Avantatges de la utilització de la PDI:
Avantatges
1- Motiven els i les alumnes i fan que participin activament a les activitats.
2- Permet de compartir i accedir a molts recursos a classe.
3- Facilita la comprensió de les imatges, simulacions, etc, l'aprenentatge, l'ensenyament, i sobretot, els assoliments dels objectius educatius.
4- L'escriptura a la PDI és més fàcil i còmode.
5- Renovació metodològica i canvi en l'educació.
6- Treballar amb el programari que és associat proporciona noves funcionalitats, com capturar imatges, zoom, etc..

Aplicació a l'aula:
La PDI es pot aplicar a l'aula de maneres diferents com per exemple:
- Projectar continguts de les webs.
- Imatges.
- Mapes conceptuals.
- Exercicis de simulació.
- Vídeos.
D'aquesta manera a l'aula es fomenta l'atenció dels i les alumnes i també es recolza les explicacions dels i les mestres. Els i les alumnes poden presentar els seus treballs via aquest mètode i així, fomenten l'atenció del seu públic.
És una eina molt eficaç per poder realitzar debats, ja que facilita la discussió del grup. Quan una classe realitza el seu projecte podrem utilitzar la pissarra per exposar les idees de cada alumne/a i d'aquesta manera realitzar una investigació conjunta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada